menu

Rekenhulp

Heb je een nieuwe huurwoning gezien en wil je weten of je die elke maand kunt betalen? Met de rekenhulp ‘Betaalbaar wonen’ bereken je in 2 minuten of je (nieuwe) woonlasten bij jou passen.

WAT MOET JE DOEN?

Volg de zeven stappen van de rekenhulp. Vul de gegevens in over de woning, je gezin en je inkomsten. Deze gegevens gebruiken we alleen voor de rekenhulp. We slaan ze niet op.

REKENHULP STARTEN? HOUD DEZE GEGEVENS BIJ DE HAND

Rekenhuur: de kale huurprijs die je elke maand betaalt plus de servicekosten (bijv. kosten voor lift, schoonmaak, etc.). Met de rekenhuur berekent de Belastingdienst de hoogte van de huurtoeslag waar je mogelijk recht op hebt.

Energielabel: check het energielabel van de woning op www.ep-online.nl. Is het label niet bekend? Vul dan ‘onbekend’ in.

Inkomen: zoek op wat het inkomen is van iedereen binnen je gezin. Dus ook van je partner en thuiswonende kinderen (ouder dan 18) als je die hebt. Dat kan op twee manieren:

  • Neem het verzamelinkomen per jaar. Dat vind je op de inkomensverklaringen (IB60 formulieren) of op de laatste belastingaangiftes van jou en je eventuele gezinsleden. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond af op hele euro’s.
  • Neem het gezamenlijke netto inkomen per maand. Tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van jou en van jouw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.

Nu kun je aan de slag; volg de stappen!