menu

Tips

We geven graag tips om te besparen op je uitgaven. Lees hieronder de nieuwste tips.

 

Energie besparen in je tuin - 10 juli 2018

Het blijft voorlopig nog lekker weer! Heb je een tuin? Dan geniet je daar nu waarschijnlijk volop van. Door de barbecue aan te steken of lekker lang buiten te zitten. Maar juist met de warme dagen is het ook belangrijk om de tuin goed te onderhouden. Daar gebruik je ook stroom, maar daar kun je op besparen. We geven je een aantal tips.

1. Neem buitenverlichting op zonne-energie
Tuinlampen op minizonnepanelen zijn in opkomst. Er zit een batterijtje in dat overdag oplaadt en ‘s avonds urenlang verlichting in je tuin geeft. Goed voor het milieu en handig zonder allerlei elektriciteitskabels in je tuin.

2. Sluit een bewegingsmelder aan op je buitenverlichting
Daarmee brandt je buitenlamp alleen er iemand in de buurt is. En overdag trek je de stekker eruit. Met een bewegingsmelder kun je het beste kiezen voor ledverlichting in plaats van spaarlampen, want die kunnen niet goed tegen veel in- en uitschakelen.

3. Tuinonderhoud? Doe het draadloos!
Elektrisch tuingereedschap is er genoeg, van grasmaaier tot bladblazer, heggenschaar en de hogedrukreiniger. Maar heb je dat echt allemaal nodig? Een gazonnetje van een paar vierkante meter kun je ook met een draadloze maaier kortwieken. Wil je het toch liever elektrisch doen? Gebruik dan waar mogelijk energiezuinige apparaten.

4. Hang de was buiten
Vergeet de droger, hang je schone was gewoon in de tuin aan de waslijn. Kost je nauwelijks extra tijd en je krijgt er lekker frisse was voor terug. Zonder stroom te gebruiken.

5. Wees spaarzaam met de terrasverwarmer
Terrasverwarmers zijn mega-energieslurpers. Voor 100 uur terrasverwarming op de hoogste stand kun je honderden wasjes draaien. Met een vest of fleecetrui houd je het met dit weer ook echt wel een tijdje uit buiten.

Energie besparen tijdens je vakantie - 30 april 2018

Het is meivakantie en veel mensen zijn op pad. Zelfs als je een tijdje van huis bent, kun je verdienen op je energierekening. Hoe laat je je geld niet via het energienet weglekken terwijl je op reis bent?

Zo hou je geld over voor ijs en lekkere drankjes

 • Loop voordat je de deur achter je dichttrekt je huis door en haal opladers en stekkers van apparaten die uit het stopcontact kunnen. Denk aan televisie, computer, de muziekinstallatie en het koffiezetapparaat. Op die manier ga je onnodig sluipverbruik in je vakantie tegen. Vergeet ook de boiler in je keukenkastje niet. Dat scheelt je zo een paar euro per week.
 • Je vriezer, koelkast en/of koel-vriescombinatie verbruiken relatief veel energie. Lukt het jou om ze helemaal leeg te eten voor je vertrek? Dan kan daar ook een paar weken de stekker uit. Ontdooi de vriezer voor je vertrek en laat de deur van je koelkast en vriezer op een kier openstaan. Anders bespaar je weliswaar energie, maar krijg je wel schimmelvorming.
 • Ben je bang dat een donker huis inbrekers aantrekt? Dan kun je een paar lichten laten branden. Wel zonde als die 24 uur per dag stroom verbruiken. Je buren kunnen natuurlijk elke dag twee keer langsgaan om het licht aan en uit te doen, of gebruik een tijdschakelaar.

 

Het wordt warm de komende dagen: zo houd je je huis koel! - 16 april 2018

Als de temperaturen oplopen, kan het in huis ook behoorlijk warm worden. Hoe zorg je dat het binnen koeler blijft dan buiten? En hoe verbruik je daarbij zo min mogelijk energie?

Energiezuinige verkoelingstips

 • Doe overdag de zonneschermen omlaag of de gordijnen dicht. En zet ’s nachts juist de ramen open.
 • Zorg voor groen in je tuin of op je balkon.
 • Met goede isolatie ben je ook in de zomer goed af. Dubbel glas, spouwmuur- en dakisolatie houden niet alleen kou tegen, maar ook hitte.
 • Sluit een tuinslang aan en spuit je dak nat. Het koude water zorgt voor verkoeling.
 • Hang aan de buitenkant vochtige doeken voor de ramen. En maak ze een paar keer per dag opnieuw nat.

Airco’s en ventilatoren
Heb je zwaarder geschut nodig? Dan kun je daar wel weer energiebewuste keuzes in maken:

 • Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airconditioning. Een verschil van € 40,- tot € 100,- per jaar.
 • Als je toch een airco aanzet, stel de temperatuur dan niet te laag in.
 • Let er bij de aankoop van een airco op dat het koelvermogen niet te klein is. Als hij meer moet koelen dan hij aankan, doet hij er lang over om de
  kamer op de gewenste temperatuur te krijgen.
 • Een split airco die bestaat uit een binnendeel en een buitendeel dat je bijvoorbeeld op het dak of aan de buitenmuur bevestigt, is energiezuiniger
  en efficiënter dan een mobiele airco die uit één deel bestaat.

Krap.nl – Speciale gratis app voor jongeren die krap bij kas zitten - 12 maart 2018

Te veel jongeren vinden het lastig om precies te weten hoeveel geld er binnen komt en wat ze uitgeven. Helaas krijgt een deel van hen op jonge leeftijd al te maken met schulden. “We willen zoveel mogelijk schulden voorkomen, want het is lastig om ervan af te komen”, zegt wethouder Van Olden van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Daarom ontwikkelden we Krap.nl. Een gratis app waarmee we jongeren helpen zicht te houden op hun inkomsten en uitgaven. Geen huishoudboekje, maar snel zicht op wat je overhoudt onder de streep. Met adviezen en tips voor slimme besparingen. Vooral handig als je krap bij kas zit.“

Gemakkelijk in te vullen

In de app voer je eenmalig en gemakkelijk je gegevens in. Denk bijvoorbeeld aan je inkomsten uit loon, studiefinanciering, zorgtoeslag en geld van je ouders. In de app kun je ook invullen hoeveel geld je uitgeeft aan huur, streaming (zoals Netflix), mobiele telefoon, ziektekostenverzekering etc. Uiteindelijk geeft de app aan wat er overblijft onder de streep.

Tips op maat

In de app krijg je handige tips en adviezen met slimme financiële besparingen. Deze gaan over allerlei zaken zoals het kopen van studieboeken, afsluiten van abonnementen, zorgtoeslag, kopen van kleding etc.  De tips passen precies bij je inkomsten, uitgaven en leeftijd. De gegevens die je invult, worden opgeslagen op je telefoon. En gaan dus niet via het internet. Daarmee ben je zeker van je privacy.

App downloaden?

De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Wat betekent het energielabel op je apparaten? - 31 januari 2018

Let op het energielabel! Dat is de tip als je een nieuw apparaat koopt. Want daar zijn die labels voor bedoeld: om het ons makkelijker te maken een energiezuinige keuze te maken. Maar wat betekent een energielabel nu eigenlijk? Zo lees je een label.

Hoe groener, hoe zuiniger

Allereerst, er bestaan veel verschillende soorten energielabels. De labels voor auto’s, koffiezetapparaten en huizen lopen bijvoorbeeld van energieklasse A tot en met G. Terwijl witgoed, televisies en airco’s van A+++ tot D gaan. Wil je zo zuinig mogelijk kiezen, let dan niet op deze lettercodes. Maar let op de kleur: donkergroen is het zuinigst en rood het minst zuinig.

Vergelijk geen appels met peren

Zoek je de meest energiezuinige koelkast? Dan kun je niet simpelweg de energielabels van een tafelmodel vergelijken met een hoge koel-vriescombinatie. Je kunt wel twee koelkasten met dezelfde kenmerken met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld twee tafelmodellen met vriesvak. Zo maak je de meest energiezuinige keuze.

Zo lees je de + achter de A

In 2004 werden koelkasten en wasmachines zó zuinig, dat label A niet meer voldeed. Toen kwam het A+-label erbij en later A++ en A+++. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten en winkeliers zelfs al toevoegingen als A+++-50. Hiermee bedoelen ze dat een machine 50% zuiniger is dan een vergelijkbaar exemplaar met klasse A+++.

Energielabel A is niet automatisch oké

Energielabel A of A+ betekent niet automatisch dat een apparaat heel zuinig is. Bij vaatwassers, koelkasten, vrieskisten en wasmachines is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt. Heeft een apparaat een nog lager label, dan gaat het om een oud model. Een A+-koelkast (tafelmodel) verbruikt bijvoorbeeld bijna 3 keer zoveel stroom (ca. € 44,00) als een vergelijkbaar A+++-model (€ 15,00). Bij bijvoorbeeld wasmachines en ovens zijn de verschillen minder groot, maar nog steeds de overweging waard.

Een energielabel verwijst niet altijd naar energieverbruik

Let op: soms zegt het energielabel iets over de energie-efficiëntie. Dus over hoe efficiënt een product de benodigde stroom gebruikt, en niet over het verbruik. Wil je een zo energiezuinig mogelijk apparaat kopen? Kijk dan voor alle zekerheid ook naar het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik. Dit vind je op het label en in de productinformatie.

Het zuinigste label is vaak uiteindelijk het goedkoopst

Voor het milieu is een apparaat in de zuinigste energieklasse de beste keuze. Zuinige apparaten zijn meestal wel duurder in de aanschaf dan minder zuinige exemplaren. Maar het verschil verdien je snel terug doordat ze (veel) minder stroom verbruiken.