Wat zijn woonlasten?

Als je een nieuwe woning op het oogt hebt, is het belangrijk om vast stellen hoeveel je per maand aan kosten van de woning kwijt bent. Dit betekent je woonlasten in kaart brengen. De woonlasten zijn alle financiële kosten die je maandelijks kwijt zal zijn aan je huis. Dit zijn naast het betalen van de hypotheek of huur, ook andere verplichte kosten zoals belastingen en verzekeringen. Door op de hoogte te zijn van je woonlasten, krijg je grip op je maandelijkse uitgaven. Zo sta je niet voor verrassingen en weet je precies waar je elke maand aan toe bent.

Welke woonlasten zijn er?

Naast het betalen van de directe woonlasten aan huur of hypotheeklasten, zijn er meer kosten die samenhangen met het bezit van een woning. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Verplichte woonlasten

Ongeacht of je nu huur of koopt, moet je naast de hypotheekkosten of huur rekening houden met andere vaste woonlasten. Dit betekent het betalen van gas, water en licht, gemeentelijk afvalstoffenheffing, waterschapslasten en rioolrecht. Daarbovenop gelden ook woonlasten als internet, tv en telefoniekosten, afhankelijk van welke apparaten je thuis gebruikt.

Heffingen en belastingen

Alle huishoudens zijn in Nederland verplicht om heffingen en belastingen te betalen. Voor zowel huurders als kopers zijn dit belastingen voor algemene voorzieningen, zoals de afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapslasten. De hoogte van dit bedrag verschilt per gemeente of provincie. Heeft u een eigen huis? Dan bestaan uw woonlasten verder uit onroerendezaakbelasting. Deze kosten zijn wederom gemeentelijk bepaald.

Onderhoud en servicekosten

Een woning vraagt op zijn tijd  om onderhoud. In een huis wordt er immers geleefd, waardoor er op den duur slijtage zal ontstaan of iets kapot gaat. Dit kan gaan om kleine kosten zoals schilderwerk of voegwerk tot grotere vervangingen zoals een nieuwe cv-ketel of nieuwe kozijnen. Het zijn kosten die niet maandelijks gemaakt zullen worden, maar die wel behoren tot je woonlasten. Wanneer je een woning huurt, zijn de onderhoud en servicekosten vaak in het huurbedrag inbegrepen. Woningeigenaren moeten zelf rekening houden met deze woonlasten.

Verzekeringen

U wilt graag dat uw spullen in huis goed beschermd worden tegen diefstal, vernieling of waterschade. Het is dan verstandig een inboedelverzekering af te sluiten, die ook tot je woonlasten worden gerekend. Daarnaast kan je ervoor kiezen andere verzekeringen af te sluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of kostbaarhedenverzekering.

 
Ben jij je woonlasten de baas?

Wil je meer inzicht krijgen in je woonlasten en berekenen hoeveel je maandelijks aan je woning kwijt bent? Via een van de vele rekenhulpen online kun je eenvoudig berekenen hoeveel jij maandelijks uitgeeft aan wonen en of die kosten passen bij je inkomsten. Zo houd jij overzicht over je financiën en ben je jouw woonlasten de baas.