Waarom woonlasten berekenen huurwoning?

Je inkomen wordt maandelijks voor het grootste gedeelte besteed aan de woonlasten. Deze vaste lasten zijn dan ook een hoge kostenpost, waardoor een goed overzicht van je financiën belangrijk is. Geef je immers maandelijks meer uit dan dat er verdiend wordt, dan kunnen deze vaste lasten niet betaald worden. Woonlasten leiden daarom vaak genoeg in huishoudens tot financiële problemen.

Een rekenhulp helpt je als huurder om binnen enkele minuten de woonlasten te berekenen. Dit is niet alleen fijn voor woningeigenaren, maar ook voor woningzoekenden. Zij kunnen met behulp van een rekenhulp namelijk vaststellen of de huurwoning die zij graag willen bewonen, daadwerkelijk past bij hun inkomsten. Blijk er na het berekenen van de woonlasten dat je inkomsten en je woonlasten niet in evenwicht zijn? Dan kun je gaan kijken of wellicht bezuinigen op de uitgaven mogelijk is, zoals besparen op de energierekening.

Hoe werkt een rekenhulp?

De woonlasten berekenen voor je huurwoning gaat eenvoudig en snel. Het enige dat dient te gebeuren, is het invullen van gegevens over je woning, de huishoudsituatie en huishoudinkomsten. Vervolgens gaat de rekenhulp aan de slag. Hierbij wordt bij het berekenen van de woonlasten. naast de huur, ook rekening gehouden met andere kosten, zoals verzekeringen, telefonie, internet en gemeentelijke belastingen. Binnen twee minuten laat de rekenhulp jouw woonlasten zien. Alle ingevuld gegevens worden niet opgeslagen en worden enkel gebruik voor het berekenen van de woonlasten. Er zijn verschillende rekenhulpen online te vinden, waardoor je direct kunt gaan berekenen.

Voordat je begint met berekenen

Voordat je aan de slag gaat met een rekenhulp, is het verstandig alle zaken bij de hand te hebben. Het is daarom goed om voorafgaand de volgende belangrijke gegevens op te zoeken:

1.      Rekenhuur: de rekenhuur bestaat uit de kale huurprijs die maandelijks aan de huurbaas of corporatie wordt betaald. Daarbovenop komen de servicekosten die je betaalt voor bijvoorbeeld schoonmaakkosten of een lift.

2.      Energielabel: ook wordt er gevraagd naar het energielabel van de woning. Deze kan je eenvoudig opzoeken met behulp van een van de vele energielabel zoekers online. Indien er geen label bekend is, vul dan onbekend in.

3.      Inkomen: als laatste vraagt de rekenhulp het inkomen van het volledig huishouden. Dit betekent zowel het inkomen van jou als eventueel die van je partner. Het gezamenlijke verzamelinkomen is eenvoudig te vinden op de inkomensverklaringen of de laatste belangaangifte.

Zo ben je helemaal klaar om je woonlasten te berekenen. Op deze manier houd jij orde over je maandelijkse uitgaves en ben jij je woonlasten de baas!
 

 

Terug naar Wat zijn woonlasten?
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige koopgidsen voor u samen gesteld. Hieronder zie je de populairste. Bekijk alle koopgidsen
Uw advertentie hier?