Over Woonlastencoach.nl

Op 16 april 2014 ondertekenden de Bossche woningcorporaties, de gemeente ’s-Hertogenbosch en het Stedelijk Huurder Platform (SPH) een lokaal woonlastenakkoord. Zij zijn een samenwerking aangegaan omdat ze zich allemaal zorgen maken over de stijgende woonlasten. De initiatiefnemers hebben een handtekening gezet en hiermee hebben zij een afspraak gemaakt. Ze zullen zich de komende jaren inzetten om serieus werk te maken van het betaalbaar houden van de woonlasten. Hiervoor is een agenda gemaakt waarin de corporaties, de gemeente en het SHP hebben genoteerd wat iedere organisatie wil en kan doen. Ook staat erin vermeld welke acties hiervoor worden ondernomen. Deze agenda is aanpasbaar. Deze agenda zal bijvoorbeeld worden aangepast wanneer er nieuwe partners bij komen.

De woonlastenagenda is bedoeld om inzicht en transparantie te krijgen van iedere partner in het woonlastenakkoord. Zo is het voor iedereen duidelijk wat zijn taak is en wat hij bijdraagt aan het woonlastenvraagstuk. Ook heeft iedereen op deze manier inzicht over de afspraken die met elkaar gemaakt zijn. Wat er specifiek per deel instaat is op de websites van de betreffende partijen terug te lezen. Op de websites van de betreffende partijen kan je de specifieke delen terug lezen.

Hieronder zie je een drietal voorbeelden van initiatieven:
    • Bossche corporaties geeft voorlichting aan huurder over woonlasten.
    • Gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert energieworkshops voor inwoners in de stad.
    • Stedelijk Huurders Platform maakt huurders bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun woonlasten.

Momenteel zijn de initiatieven in voorbereiding en uitvoering. Waarom is de woonlastenaanpak uniek? Dit komt omdat het continu in ontwikkeling is. Morgen kan weer totaal anders zijn dan vandaag, maar dit maakt het juist zo interessant. Het is een uitdaging die we graag met jullie aangaan. De corporaties, de gemeente en het SHO experimenteren de komende jaren met velen ideeën betreft woonlastenbesparing. Hieronder vallen ook ideeën en suggesties van huurder zoals jij!